10 odličnih i zanimljivih načina da proslavite 8. mart


Tačno znate da je došao 8. mart po tome što muškarci, sve važni i zadovoljni što će se pokazati tog dana, hrle užurbano kući noseći buket karanfila. Ovo cveće je postalo toliki kliše kada se radi o proslavi Međunarodnog dana žena da se više i ne primećuje.

Ipak, ovaj praznik ne mora da prođe tako obično; standardno.

Načinite promenu! Pročitajte 10 odličnih i zanimljivih načina da proslavite 8. mart i slavite žene u svom životu.

1. Pošaljite klasičnu čestiku dragoj ženskoj osobi. 

Bilo vašoj majci, sestri, drugarici, devojci, supruzi, ćerci. Bilo kojoj ženskoj osobi koja je ostavila dubok trag u vašem životu; koja vas je inspirisala i pokrenula. Može to biti i učiteljica iz osnovne škole, nastavnica, profesorka - zašto da ne!

U vreme interneta, naši e-sandučići su puniji nego ikad. Dobijamo na desetine mejlova a većina od toga je nešto što nam ne treba ili nismo tražili (tzv. spam). Komunikacija preko e-mejlova može biti pomalo bezlična i... pa dosadna. Jednostavno, nema tu draž kao klasično pismo.

Sećate li se kako i koliko ste se, pre koju godinu, radovali kada dobijete e-mejl? Tako je danas sa klasičnom poštom - prosto se začudite kada dobijete razglednicu u poštansko sanduče.

Pošto je već tako, zar ne bi bilo zanimljivo da svojoj dragoj osobi pošaljete čestitku kao što su se nekada slale? Zar time ne biste pokazali da ste se potrudili da iznenadite dragu osobu? Pri tom, možete u njega ubaciti i neki cvetak, namirisati ga parfemom koju ta draga osoba voli, poslati fotografiju... Verujte mi, draga osoba će se sigurno iznenaditi i obradovati se.

2. Uložite u budućnost i perspektivu žena

Zašto ne biste donirali izvesnu sumu novca organizacijama koje se bave zaštitom prava žena i promocijom jednakosti? Ili sigurnoj ženskoj kući? Ili, ženskom sportskom klubu; udruženju žena koje se bave tradicionalnim zanatima?

Čuli ste da u vašem kraju postoji izuzetno talentovana devojčica koja svoj talenat ne može iskazati zbog nedostatka finansijskih sredstava? Pokušajte da stupite u kontakt sa roditeljima te devojčice i pitajte kako možete da pomognete.

Možda ste čuli za devojčicu kojoj je potrebna hitna medicinska pomoć ali za to nema dovoljno sredstava? Raspitajte se kako da pomognete.

Ako gledate stvari široko i vodite se devizom "misli globalno, deluj lokalno", evo predloga za Vas! Zašto ne biste donirali novac nekoj organizaciji koja u zemljama trećeg sveta pomaže i inspiriše devojčice i devojke da se školuju i postanu prve u svojoj porodici sa visokoškolskim obrazovanjem?

3. Donirajte programu, pokretu ili organizaciji u kojoj je angažovana vama draga osoba

Na taj način ne samo što ćete pokazati da vam je stalo do te osobe već ćete pokazati i poštovanje prema onome do čega je njoj stalo, podržati njene napore, trud i zalaganje da pomogne drugima.

Ako ste, pak, u nedostatku sa novcem, prijavite se da volontirate u toj organizaciji ili pokretu. I to je odličan način da pomognete vama dragoj osobi.

4. Promovišite uspešnu žensku osobu

Osvrnite se oko sebe.

Pažljivo pogledajte da li u vašoj sredini postoji postoji uspešna, sposobna i ostvarena ženska osoba (u nauci, sportu, preduzetništvu, muzici, glumi itd.). A ako ne u vašoj sredini, siguran sam da postoji umetnica, književnica, glumica, naučnica. Predstavite svojim prijateljima na društvenim mrežama njen rad i njen uspeh.

Pomozite talentovanoj devojčici/devojci time što biste pohvalili njenu odvažnost da učini nešto za sebe i čitavo društvo. Ovime biste pokazali da cenite njen trud i zalaganje; predanost onome što radi.

Evo primera kako sam ja to uradio pre koju nedelju...



5. Izvedite dragu osobu na piće

Ako imate najbolju drugaricu i odavno se niste sa njom videli, zašto je ne biste na 8. mart izveli na kafu? Naravno, ovo se odnosi na mlađe muškarce (dečake i momke) i koji nemaju lepšu polovinu koja bi to mogla pogrešno da shvati. A i da imaju, devojku/ženu pod jednu ruku a drugaricu pod drugu - svo troje mogu otići na piće.

6. Saznajte kako je nastao 8. mart i zašto ga slavimo

Da li ste se zapitali kako je i zašto baš 8. mart postao simbol borbe i zalaganja žena za sopstveni boljak? Šta je uzrok a šta povod tome što dragoj osobi kupujete karanfil? Ko je bila Klara Cetkin i zašto je ona važna?

Saznajte zašto slavimo ovaj praznik i zašto je on bitan za sve nas! Time ne samo što ćete pokazati poštovanje prema dragoj osobi već ćete mnogo bolje moći da razumete položaj žena kroz istoriju, sagledati današnji položaj žena. Takođe, svoju ćerku ćete moći bolje da podučite kako da se bori za sebe i da je osnažavate za trenutak kada će se susresti sa neprilikama u životu.

7. Raspitajte koji su izazovi žena u 21. veku

Iako borba za ženska prava traje decenijama, položaj žena još uvek nije na zavidnom nivou. Postoji još puno toga što se može uraditi kako bi se položaj žena izjednačio sa položajem muškaraca.

Veliki broj majki, ćerki, sestara još uvek na svakodnevnom nivou doživljava nasilje u porodici, seksualno nasilje ili eksploataciju uključujući i trgovinu ljudima. Svaka treća žena je žrtva nasilja u porodici. Veliki deo nasilja u porodici u Srbiji se još uvek ne prijavljuje nadležnim organima zbog straha šta će društvo reći. Podržite žrtvu i pomozite joj!

Prema podacima Ujedinjenih nacija, žene su diskriminisane u skoro svakoj državi sveta. Oko 70% siromašnih u svetu su žene. Žene su vlasnice svega 1% imovine. U Sjednjenim državama, žene ostvaruju za 25% manju platu od muškaraca iako se bave istim poslovima.


Ne propustite ni jedan tekst! Pratite blog putem e-maila.


Društveni aktivizam, ljudska prava, kritičko razmišljanje i obrazovanje su samo neke od teme ovog bloga. Pratite bloga putem e-maila sasvim besplatno i podržite ovakve i slične tekstove.

8. Odajte počast moćnim ženama

Pročitajte knjigu ili odgledajte film o nekoj moćnoj ženi koja je ostavila trag u nacionalnoj ili međunarodnoj istoriji. Na primer, pogledajte film o engleskoj kraljici Elizabeti, Normi Re, Čeličnoj Ledi, Ilki Mihajlović, Milevi Marić-Ajnštajn, seriju o Katarini Aleksejevnoj i sl.

Znate li ko je Milunka Savić, Mina Karadžić, Katarina Ivanović, Draga Ljočić? Po čemu su poznate i kako su zadužile naš narod kneginja Ljubica i kraljica Natalija Obrenović (a verujte mi, i te kako su zadužile)?

Raspitajte se koje su najuticajnije žene srednjovekovne Srbije i kako su obeležile našu istoriju.

9. Zagrlite svoju majku najjače što možete i zahvalite joj se

... jer vam je ona podarila život i za Vas je brinula od prvog daha i brinuće čak i kad ih ne bude.


10. Ponašajte se prema ženama sa poštovanjem koje i zaslužuju!


Kako biste vi proslavili Međunarodni dan žena? Šta biste dodali?

P.S. Kada svojim dragim osobama poklonite nešto, setite se zašto to činite. Setite se svega onoga što su vam te osobe pružile. I sećajte se toga mnogo češće.

Sviđa ti se tekst? Podeli ga sa onima koje voliš!

Ko je Predrag Popović?

Moderni don Kihot. Zalaže se da pamet, sposobnost, kreativnost i društveni aktivizam budu mainstream. Bloguje o ovim temama.
Optimista.
Piše. Stvara. U stvari, izmišlja. Priče, uglavnom, u kojima misli, snove i ideje pretvara u reči.

2 komentar(a):

  1. I kao što rekoh kad sam dodala G+1 ovom postu,ovako razmišlja pravi muškarac! Ne delim svet na muškarce i žene, jer smatram da jedni druge dopunjavamo, da smo dve polovine koje zajedno grade savršenu celinu, ali kad je ovakva prilika, onda govorim o muškarcima i ženama.
    Nisam nikad nešto posebno pridavala pažnje ovom prazniku, ali nisam ni protiv njega, samo sam protiv komercijalizacije i banalizacije ozbiljnih stvari kojih ni 8. mart nije pošteđen.
    Suština ovoga je jasno istaknuta u svakoj reči, i ja ništa ne bih imala da dodam, a ni da oduzmem, što se teksta tiče, a što se tiče odnosa nekih ljudi prema 8. martu, imalo bi se tu mnogo toga menjati, jer ga mnogi gledaju kroz negativnu stranu feminizma, dok moje mišljenje naginje više teoriji prirodnih prava u kojoj je i uporište borbe Klare Cetkin.


    Moja poruka bi bila: Ljudi, volite se! Praktikujte to svakodnevno! Iz ljubavi proizilazi i poštovanje i sve ostalo što život oplemenjuje i svet čini lepšim!

    ReplyDelete
  2. Nataša,
    Najpre hvala ti na komentaru! Uvek je lepo pročitati tvoje komentare. :)

    Da, na žalost, Međunarodni dan žena se sve više gleda sa aspekta komercijalizacije. Velika većina muškaraca gleda na 8. mart kao dan kada mora, često preko volje, da bude naročito fin i predusretljiv. Praznike, generalno govoreći, sve više gledamo samo sa spoljne strane - bitno je da nešto uradimo samo da bi se obeležio taj neki dan. Međutim, stalno zaboravljamo na suštinu stvari - zašto se praznik slavi? Šta se postiže proslavom praznika? Kakva proslava je dostojna? Na koji način se može obeležiti neki dan a da to bude edukativno, zanimljivo, zabavno? O tome često ne razmišljamo. A ne razmišljaju o ovom pitanjima ni organizatori tih proslava. Organizatorima je bitno da upišu neki plus sebi, aktivnost više a ne vode računa o tome da li ono što rade/organizuju služi svrsi. I to je pogrešno!

    Slažem se sa tvojom porukom na kraju - ljudi, volite se svaki dan! Nekako često to zaboravljamo. Verovatno pritisnuti svakodnevnim problemima. Imam razumevanja ali nije loše podsetiti se ove poruke. :)

    ReplyDelete