Kako na pravi način prihvatiti izvinjenje?


U poslednjem u nizu tekstova o izvinjenjima govorimo o tome šta zapravo znači oprostiti nekome te kako na adekvatan način primiti izvinjenje. Kroz konkretne savete i predloge saznaćete šta činiti kada vam neko ponudi izvinjenje a šta izbegavati.


Izvinjenje je iskreno


Kada prepoznate da je izvinjenje iskreno, onda treba reagovati na adekvatan način. Setimo se koliko je potrebno unutrašnje snage da se izvinjenje izusti. Ne bi bilo u redu da tek tako pređete preko toga. Ako je partner načinio prvi korak, na vama je da napravite drugi korak i prihvatite izvinjenje - zar ne?

Najpre prečistite sa sobom...

... želite li da uopšte saslušate izvinjenje. Ako je to vaš slučaj pročitajte naredne redove.

Šta zapravo znači prihvatanje izvinjenja?

Pre nego što krenemo da govorimo o adekvatnim načinima za prihvatanje izvinjenja, moramo dati odgovor na ovo pitanje. Prihvatanje izvinjenja znači da ste saslušali svog sagovornika, razmislili o njegovim rečima te da ste prihvatili činjenicu da je sagovorniku iskreno žao zbog svega. Takođe, prihvatanje izvinjenja znači da vam je važnije prijateljstvo sa tom osobom nego lična sujeta. Pa tako ako kažete ili pomislite "Prihvatam izvinjenje ali neću ti ovo tako lako zaboraviti!" odmah stanite: niste oprostili.

Suština oprosta je da pustite da prošlost bude prošlost a ne da se čvrsto držite onoga što je bilo. Drugačije rečeno, prihvatanje izvinjenja znači zaboravljanje prošlosti, usredsređivanje na sadašnjost radi bolje budućnosti. Ona jednostavno označava stavljanje tačke na jedan trenutak u prošlosti i udaljavanje od lošeg. Upravo zbog toga, ako prihvatite izvinjenje i oprostite, onda ne smete se iznova pozivati na ono što je bilo. Suština je dati drugu šansu.

Pokažite poštovanje prema sagovorniku

Prva stvar koju morate uraditi je da dopustite svom sagovorniku odn. partneru da kaže ono što ima. To znači da ga ne smete prekidati, kritikovati i tome slično. Ovakvo ponašanje bi se moglo shvatiti kao nepoštovanje, a ono sigurno ne može doprineti rešavanju nastalog problema. Gledajte to ovako: ako nekog ne saslušate šta ima da kaže, kako ćete ga razumeti - njegove stavove, emocije, strahove, poglede na svet... U jednom od prethodnih postova sam pisao o tome koje je najbolje pitanje na svetu.

Želite li da prihvatite izvinjenje?

Nakon što se ispostavilo da je izvinjenje iskreno, treba da procenite da li želite da prihvatite izvinjenje.

Ako iz bilo kog razloga to ne želite, onda to i recite. Pogrešan način da to učinite je vređanje, ponižavanje ili nabacivanje krivice ("Nego šta nego da si kriv, budalo jedna. Nesposobni stvore, nabio si mi pritisak preko 150 pa sad ne mogu ništa radim."). Takođe, izbegavajte prevrtanje očiju, sarkazam, psovanje i tome slično. Nemojte ni reći "U redu je" ili "Kako god!" jer bi se to moglo shvatiti kao prihvatanje izvinjenja.

Umesto toga možete reći nešto tipa: "Drago mi je što si razmislio o onome što sam ti rekao i hvala ti na tome. Ali, bojim se da u ovom trenutku ne mogu da prihvatim tvoje izvinjenje. Povredio si me i treba mi određeno vreme da o svemu razmislim. Ne znam koliko će to trajati, ali mogu ti obećati da ću razmisliti o tvojim rečima." Dok to govorite, trudite se da gledate sagovornika u oči jer to naglašava vašu iskrenost.

U ovom trenutku morate znati da neprihvatanje izvinjenja nije i ne sme biti vid kazne ili osvete. U slučaju da je tako doživite, morate preispitati svoje motive, želje i emocije. Ako neprihvatanje izvinjenja koristite u ovom smislu, to govori više o vama i potencijalnoj manipulativnoj crti ličnosti nego o drugoj strani.

Želite da prihvatite izvinjenje?

Vratimo se sada za tekst u kome smo govorili o sadržaju iskrenog izvinjenja. Jedna od stavki je obećanje da se učinjeno ponašanje više neće ponavljati. Kada prihvatate izvinjenje, morate da razmislite da li je i koliko vaš partner ozbiljan u svojoj nameri da vas više ne povredi. Drugačije rečeno, na osnovu dosadašnjeg iskustva, morate da procenite da li realno postoji mogućnost da parter pogazi dato obećanje. Ako smatrate da bi on ponovio svoje ponašanje, onda je najbolje da kažete sledeće: "Hvala ti na izvinjenju ali ne mogu da ga prihvatim. I ranije si obećavao da nećeš više to raditi ali si svaki put pogazio ono što si sam rekao. Ranije sam prelazio preko toga jer su u pitanju bile manje bitne stvari, ali sada ne mogu i ne želim. Žao mi je."

Ako procenite da je partneru iskreno žao i ima nameru da se promeni

Ovo je najbolja opcija. U tom slučaju možete reći nešto potpuno jednostavno tipa "Hej, dešava se! Ok je." Kako biste zapečatili oproštaj, odvedite partnera ili prijatelja na piće i stvar je rešena. A možete biti i malo rečitiji pa reći nešto tipa: "Hvala što si me saslušao. Razumem ako ti je bilo teško (ili: znam da ti je bilo teško) da sve ovo najpre shvatiš a onda i izustiš i jako cenim tvoj trud. Drago mi je što smo mogli o svemu da popričamo kao odrasli ljudi bez svađi i sukoba. Cenim to što si rekao nećeš više to ponovo činiti i iskreno se nadam da ćeš držati datu reć. Zbog svega toga - prihvatam izvinjenje!"

Na kraju...

Ovo je poslednji tekst iz serijala o izvinjenju. Želim da vam se zahvalim na tome što ste ga pratili i ujedno čestitati najupornijima na želji da rade na sebi. Žao mi je ako sam bio preoširan te ako sam vam oduzeo previše vremena. Voleo bih da znate da sam bio temeljniji jer sam želeo da što bolje razumemo šta su izvinjenja, kako ona izgledaju i šta činiti a šta izbegavati - a sve to u nameri da sa olakšamo uspostavljanje iskrenih i sadržajnih veza sa nama dragim ljudima.

Ako imate neko pitanje ili komentar, slobodno javite. A ako vam se dopao tekst, javite onima koji bi možda bili zainteresovani da ga pročitaju. Do sledećeg čitanja - pozdrav i alles Gute. :)

Serijal o izvinjenjima sastoji se iz pet tekstova



P.S. Ne želite da propustite tekstove sa ovog bloga? Izaberite jednu od sledećih mogućnosti:
1. Da lajkujete stranicu bloga (www.facebook.com/BlogosPage)
2. Da se besplatno pretplatite na praćenje bloga preko e-maila (u belom polju sa leve strane upišite svoju e-mail adresu i kliknite na Ok). Nakon toga, skoknite do svog sandučeta gde ćete naći mail sa verifikacionim linkom na koji treba da kliknite. Ako ne dobijete taj mail, obavezno proverite da kojim slučajem poruka nije završila u Spamu ili Trashu (nekad se i to dešava :). Na ovaj način kad god objavim neki tekst, na svoju e-mail adresu ćete dobiti sažetak teksta.
3. da se besplatno pretplatite na praćenje bloga putem RSS-čitača
4. da pratite moj tviter račun: www.twitter.com/PredragPopovic

Sviđa ti se tekst? Podeli ga sa onima koje voliš!

Ko je Predrag Popović?

Moderni don Kihot. Zalaže se da pamet, sposobnost, kreativnost i društveni aktivizam budu mainstream. Bloguje o ovim temama.
Optimista.
Piše. Stvara. U stvari, izmišlja. Priče, uglavnom, u kojima misli, snove i ideje pretvara u reči.

0 komentar(a):

Post a Comment