Izvinjenje i neverbalna komunkacija


U prethodnom postu smo govorili da reči "oprosti" i "izvini", ako su iskreni, imaju dublji značaj. U ovom tekstu govorićemo o izvinjenju te o neverbalnim aspekta lažnog odn. pravog izvinjenja. Pokušaćemo da damo odgovor na pitanje kako prepoznati kada je izvinjenje iskreno a kada nije na osnovu neverbalne komunikacije.

Lažno i pravo/iskreno izvinjenje

Generalno, možemo razlikovati lažna i prava (iskrena) izvinjenja. Lažno je svakako ono koje je dato samo forme radi, da bi se druga strana odobrovoljila (a neko bi rekao i "otkačila"). Gotovo je lako uvideti da je ovakvo izvinjenje neiskreno. Ponekad, onaj koji se izvinjava to može učiniti uz puno sarkazma ili ironije (pogledajte samo neke od naših političara). Obično se iza lažnog izvinjenja krije osoba  manipulativne prirode. Uglavnom se ono daje bez iskrene namere da se ponašanje promeni u budućnosti. 

Sa druge strane, pravo izvinjenje se upućuje sagovorniku jer se ono zaista misli. Pravo izvinjenje je iskreno i nije obojeno (nabijeno) negativnim osećanjima (sarkazmom, ironijom). Šta više, iza njega se kriju prijatna i pozitivna osećanja. Kao i lažno, i pravo/iskreno izvinjenje se lako može prepoznati u govoru (verbalno i neverbalno).

Ne propustite ni jedan tekst! Pratite blog putem e-maila.


Psihologija je česta tema na blogu. Nemojte propustiti slične tekstove - prijavite se na besplatan newsletter! Podržite rad bloga!


Kako izgleda lažno a kako iskreno izvinjenje?

Ma kakvo da je, izvinjenje se lako može "provaliti". Ako je neiskreno i lažno, onaj koji upućuje izvinjenje uglavnom vas neće gledati u lice (oči) dok to govori - gledaće svuda samo ne u vas. Ukoliko pognute glave gledaju na dole (odn. ispod nivoa vaših očiju), to može značiti da ta osoba trenutno ima neka negativna osećanja (poput ljutnje ili besa). Ako, pak, onaj koji se izvinjava gleda iznad vas to znači da se u tom trenutku možda oseća superiorno u odnosu na vas pa samim tim ni izvinjenje nije iskreno.

"Dobro, a šta ako me gleda u oči? Kako tad da prepoznam o kakvom se izvinjenju radi?" 

Bilo da je izvinjenje iskreno ili nije, to će se videti na licu. Ako je lice bezizražajno, onda se verovatno radi o hladnokrvnom i neiskrenom izvinjenju. Sa druge strane, ako je nekome iskreno žao, onda će on/a imati tužni izraz lica: čelo će biti blago naborano a unutrašnji krajevi obrva približeni i blago izdignuti (zbog čega se može činiti da su se spoljašnji krajevi obrva spustili); dok će unutrašnji ugao oka takođe biti blago izdignut. Zašto tuga? Jednostavno: ta osoba je tužna jer vas je povredila pa se zbog nje osećate loše.

Takođe, i prilikom iskrenog izvinjenja može se desiti da vas osoba ne gleda u oči. To znači da ta osoba, pored tuge, oseća i sram odn. postiđenost zbog onoga što vam je učinila (zbog stida vas ne može pogledati u oči). Isto tako, može se desiti i da ta osoba, u znak potčinjavanja prema vama, pogne glavu (npr. ako dete nešto loše učini i zbog toga se izvinjava svom roditelju).

Ako se osoba izvinjava i pritom prevrće oči, to je siguran znak da se radi o neiskrenom izvinjenju.

Za kraj, imajte na umu sledeće: sve ovo što je izneto ne treba shvatiti kao apsolutno. Prilikom tumačenja neverbalne komunikacije, ponašanje treba staviti u odgovarajući kontekst. Takođe, da biste shvatili da li je izvinjenje iskreno ili lažno, morate ipak da poznajete tu osobu i njeno tipično ponašanje u takvim ili sličnim situacijama. I poslednja napomena: sve ovo što je izrečeno odnosi se na "obične" ljude a ne na manipulativne ljude sklone laganju.

U sledećem tekstu ćemo govoriti o tome kako "zvuči" iskreno a kako neiskreno izvinjenje.

P.S. Sviđa vam se tekst? Smatrate da može koristiti drugima? Podelite ga onda sa svojim prijateljima na  društvenim mrežama. Hvala! 

Sviđa ti se tekst? Podeli ga sa onima koje voliš!

Ko je Predrag Popović?

Moderni don Kihot. Zalaže se da pamet, sposobnost, kreativnost i društveni aktivizam budu mainstream. Bloguje o ovim temama.
Optimista.
Piše. Stvara. U stvari, izmišlja. Priče, uglavnom, u kojima misli, snove i ideje pretvara u reči.

2 komentar(a):

  1. Da li se recimo pognuta glava kod iskrenog izvinjavanja može protumačiti i kao "pokoravanje" i "poniznost" zbog krivice?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Otprilike! Više verujem da je u pitanju stid zbog nečeg loše urađenog pa se zato ne sagovornik ne može pogledati u oči. Recimo da dete nešto loše uradi i iskreno se zbog toga kaje. Usled stida, dete neće pogledati svog roditelja u oči. Naravno, ne treba generalizovati - može se desiti i da dete skupi hrabrost i roditelja pogleda u oči.
      Nadam se da sam uspeo da odgovorim na tvoje pitanje. :)

      Delete