Kako protumačiti čovekova osećanja na osnovu hoda i položaja tela?

Hod i držanje tela govori mnogo više no što se misli...
Hod i držanje tela govori mnogo o emocijama koje čovek u tom trenutku oseća
Dok šetate ulicom, verovatno ste zagledali ljude oko sebe. Verovatno se dešavalo da kraičkom oka vidite način na koji prolaznik hoda, kako se drži. Jeste li se ikada zapitali zašto baš tako hoda? Da li taj hod ima neko i kakvo značenje?

Zlatno pravilo tumačenja 

Kao i uvek kada govorimo o tumačenju ljudi na osnovnu neverbalne komunikacije, potrebno je ponašanje čoveka staviti u odgovarajući kontekst. To je zlatno pravilo tumačenja. Imajući to na umu, pokušaćemo da objasnimo neke tipičnih ponašanja. Ako kojim slučajem zaboravim nešto, slobodno postavite pitanje u komentarima.

Usporeni hod 

Kada se osoba kreće polako, to može značiti dve stvari: ili uživa u prelepom danu ili je potišten. Onaj koji uživa u prelepom danu sigurno će imati blagi osmeh na licu, biće opušten, veseo, pričaće sa svojim prijateljima, smejaće se. U ovom slučaju, usporeni hod kao da poručuje: „Opušteno, imam svo vreme ovoga sveta.“ Pošto nema nikakvih pritisaka i stresa, osoba uživa i prepušta se tom trenutku. Držanje te osobe će biti opušteno jer nema nikakvih stega.

Sa druge strane, osoba koja je potištena će gotovo sigurno hodati sporo jer je prepuštena svojim mislima i osećanjima koja su u tom trenutku uglavnom blago negativna. Neka od tih osećanja mogu biti neizvesnost, nesigurnost itd. Prepuštena svojim mislima i ovakvim osećanjima, osoba se neće previše osvrtati oko sebe već će uglavnom gledati u jednu tačku i to pre svega u tačku koja se nalazi na površini po kojoj hoda. Drugim rečima, ona neće gledati u nebo ili ispred sebe. Ovakav pogled kao da poručuje „Pritisnut sam brojnim problemima i nevoljama. Imam osećaj kao da je ceo svet na mojim plećima.“ Upravo zbog tog psihičkog osećaja težine, osoba će ići blago pogrbljena sa ramenima blago povijenim ka unutra.

Potištene osobe ne zanima spoljašnjost. Ne! Drama se dešava unutar njih. Zato te osobe mogu govoriti same sa sobom, odmahivati glavom, vagati šta će učiniti i tome slično.

Izgubljenost 

Ova situacija je na neki način slična prethodnoj. Kada je osoba pritisnuta nekim problemom onda će ona lutati, tumarati, ići tamo-amo. Ipak, ova situacija se razlikuje od prethodne jer je osoba nabijena jakim emocijama poput straha i panike. Za razliku od toga, prethodno opisana situacija je više melanholična. Panična i uplašena osoba će imati izgubljeni pogled sa blagim osećajem straha i izgubljenosti. Ovaj pogled uzrokovan je bezizlaznošću čitave situacije (barem je tako ta osoba vidi). Pogled i držanje govori: „Ne znam šta da radim!“ I gotovo sigurno će njeg pogled dodati: „Treba mi pomoć!“ ili „Pomozi mi!“



Ne propustite ni jedan tekst! Pratite blog putem e-maila.


Psihologija je samo jedna od teme ovog bloga. Pratite bloga putem e-maila sasvim besplatno i podržite ovakve i slične tekstove.

Užurbano hodanje 

Užurbano hodanje može značiti više stvari: osobi je hladno, kratka je sa vremenom ili je u pitanju osoba sa konkretnim ciljem, radi se o energičnoj osobi. Ako je napolju hladno a osoba je loše obučena, onda je sasvim logično da će žuriti kući ili ka nekom toplom odredištu. Osobu koja je kratka sa vremenom možete prepoznati po tome što stalno proverava svoj sat ili mobilni istovremeno pokazujući tipične znake nervoze.

Kada je u pitanju osoba sa konkretnim ciljem, ona će hodati ubrzano ali će se njen pogled gubiti u daljini. Te osobe neće gledati ljude oko sebe već će pred sobom zamišljati cilj koji žele da ostvare (npr. da se nađu sa nekim poslovnim partnerom). Usredsređujući se na taj cilj i posvećujući svu svoju pažnju istom, oni se trude da im ništa okolo njih (ništa ono što im nije važno) ne srekeće pažnju niti odvraća od postavljenog cilja. Ove osobe ćete takođe prepoznati tako što će se truditi da sve prepreke koje se na putu ka njihovom cilju elegantno zaobiđu. Njihovo držanje poručuje: „Slušaj, nemam puno vremena, moram da završim nešto važno.“

Uobičajen hod 

U svim ostalim slučajevima, osoba će imati normalan hod koji nije ni previše brz ni previše spor. Način hoda ove osobe ne upućuje na to da ona oseća previše pozitivna ili previše negativna osećanja. Njena osećanja su više neutralna.

Ovo su bili samo neki od primera hoda i držanja tela koje srećemo svakodnevno. Naravno, to nisu i jedini i ne treba ih smatrati apsolutnim. Ako znate za još neki, slobodno ostavite komentar. Ako je potrebno neko dodatno objašnjenje, javite. :)

Sviđa ti se tekst? Podeli ga sa onima koje voliš!

Ko je Predrag Popović?

Moderni don Kihot. Zalaže se da pamet, sposobnost, kreativnost i društveni aktivizam budu mainstream. Bloguje o ovim temama.
Optimista.
Piše. Stvara. U stvari, izmišlja. Priče, uglavnom, u kojima misli, snove i ideje pretvara u reči.

0 komentar(a):

Post a Comment