Savet: Kako doneti odluku u nedoumici


Ako se dvoumite između dveju opcija a nikako ne možete da prelomite i donesete odluku, predlažem vam jedno od najboljih rešenja. Pročitajte ostatak teksta i saznajte koje je to rešenje...

Šta raditi? 
Pre svega, uvek možete odlagati donošenje konačne odluke. I to je okej - onda kad sebi to možete priuštiti. Ali, šta ako vam se rok za donošenje odluke opasno približio a odlaganje više nije moguće? Recimo da ste upravo završili srednju školu i vreme da se odlučite šta ćete upisati. A dvoumite se između. npr. prava i ekonomije. Obe nauke vas privlače i želite podjenako da ih upišete. I recimo da položite prijemni na oba fakulteta i da ste na oba fakulteta na budžetu. I približava se krajnji trenutak kada se odluka mora doneti. Kako odlučiti i šta učiniti?

Evo rešenja
Ako ste po prirodi neodlučni ili u konkretnoj situaciji neodlučni, možete se poslužiti jednim trikom. Ubeđen sam, da ako primenite ovaj trik, da ćete za koji korak biti bliži donošenju odluke. U čemu se trik sastoji?

Uzmite novčić. Svakoj od strana dodelite jednu opciju (u našem primeru: pravo ili ekonomija). Izađite napolje, udahnite duboko, zatvorite oči i bacite novčić visoko u vazduh. I pre nego što novčić dotakne zemlju, znaćete šta je to što u dubini duše želite je će vam verovatno proći na trenutak misao "neka padne ________".

Kada novčić padne na zemlju, pogledajte novčić. I videćete da li je slučajnost bila na vašoj strani.

Ako ste se ikad našli u ovakvoj ili sličnoj situaciji, obavezno opišite svoja iskustva u komentarima. Ako vam nije teško, okačite link ka ovoj stranici na svoj profil na Fejsbuku ili, pak, nalepite na zid onome ko je u nedoumici. Pomozite prijateljima da upoznaju sebe bolje (jer će otkriti šta je to što u dubini svoje duše žele) a i da donesu odluku.

Sviđa ti se tekst? Podeli ga sa onima koje voliš!

Ko je Predrag Popović?

Moderni don Kihot. Zalaže se da pamet, sposobnost, kreativnost i društveni aktivizam budu mainstream. Bloguje o ovim temama.
Optimista.
Piše. Stvara. U stvari, izmišlja. Priče, uglavnom, u kojima misli, snove i ideje pretvara u reči.

2 komentar(a):

  1. Takođe, razmišljanje na stranom jeziku čini da donosimo racionalnije odluke ;)
    http://www.wired.com/wiredscience/2012/04/language-and-bias/

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nisam to znao. Ali sad kad sam pročitao tekst, ima logike. Hvala na ideji! :)

      Delete