Korisni saveti za učenje stranih jezika


U doba globalizacije, učenje stranih jezika i pozvanje više njih je neophodnost. Poznavanje engleskog jezika više se, samo po sebi, podrazumeva. Sve je više poslodavaca koji žele da njihovi zaposleni govore još jedan svetski jezik. Upravo zato, učenje i poznavanje stranih jezika je nešto bez čega se više ne može. Evo par korisnih saveta koji će vam, nadam se, pomoći u tome.

1. Odredite svoje motive

Hoćete da učite strani jezik? Super! I pre nego što skoknete do škole stranih jezika i potpišete ugovor, razmislite zašto, zapravo, želite da učite baš taj strani jezik. Da li učite taj jezik zato što je to zabavno? Zato što Vaša omiljena grupa ili pevač govori tim jezikom? Zbog posla ili mogućnosti za napredovanje u karijeri? Momka/devojke/muža/žene? Zato što volite taj jezik?

Zašto su motivi bitni? Kada shvatite zašto želite baš taj jezik, onda će učenje ići mnogo lakše. Jer, nije sve jedno kada jezik učite zato što ga volite ili želite da ga govorite; i kada ga učite zbog posla. U prvom slučaju, Vaša želja može biti mnogo jača nego kada učite nešto zato što morate.

2. Postavite sebi jasne ciljeve

Ako želite da naučite neki strani jezik, potrebno je da sebi postavite ciljeve. Šta podrazumevate pod tim "učiti" ili "znati" strani jezik? Da li to znači da želite da govorite taj jezik tečno? Ili možda da samo razumete jezik i površno ga poznajete? Da biste mogli da naručite kaficu ili startujete devojku/momka?

Jasno određivanje ciljeva podrazumeva fokusiranost celokupnog Vašeg bića na postizanje tog cilja. I dok taj cilj ne postignete, sve ostalo (obično) biva skrajnuto. Takođe, bilo bi dobro da sebi postaviti i neko vremensko ograničenje. Jer nije sve jedno ako želite da jezik učite 10 godina i 3 godine. U prvom slučaju, tempo usvajanja jezika bude znatno opušteniji, a to, vremenom, može voditi ka lenjosti, prokrastinaciji (odlaganju obaveza za sutra) i, na kraju, ka odustajanju od učenja stranog jezika.

Trudite se da budete što jasniji i što realniji.

3. Odredite prioritet

Malo pre smo govorili o ciljevima. I rekli smo - oni moraju biti specifični, jasni. Jedna mogućnost je da stremite tome da savršeno poznajete strani jezik. Druga alternativa može biti da znate samo da razumete strani jezik. Treća može biti da se usredsredite na to da govorite i razumete jezik... Izbor je na vama...

4. Perfekcionizam - iliti: gde ja grešim

Kada ljudi govore strane jezike, oni se trude da govore što je moguće tačnije, da ne čine greške, da paze na rečeničnu konstrukciju. I to može da bude vrlo iscrpljujuće! Ja to znam. U poslednjih godinu i po dana učim nemački u jednoj privatnoj školi u Ćupriji. Pre nekoliko nedelja, započeli smo B2 nivo. Za razliku od prethodnih nivoa, sada mnogo češće koristimo nemački. Često se dešava da, kada mi profesor postavi pitanje, imam malu blokadu - želim da kažem nešto ali uvek se trudim da ispoštujem sva gramatička pravila. (Možda krivica leži u tome što sam pravnik pa se trudim da poštujem sva pravila... :)

Upravo tu grešim! Nije bitno reći u potpunosti pravilno. Bitno je izgovoriti rečenicu/reč, pa marak i pogrešno. Jer, na greškama se uči i greške nas čine boljima. Krenite polako, korak po korak. Vremenom će se greške smanjivati i postaćete bolji.

5. Okružite se jezikom koji učite

Učenje stranog jezika može biti mnogo lakše ako se svakodnevno "družite" sa njim. U doba globalizacije i interneta, to je lako (hvala Bogu!). Skoknite do svoje omiljene društvene mreže i prebacite korisnički interfejs na taj jezik. U početku će Vam biti malo teže da se snađete. Ali to je samo u početku! Ali, i taj problem je rešiv - naučite gde se koja opcija nalazi.

Druga mogućnost je da čitate dnevnu štampu na tom konkretnom jeziku. Skoknite go Google-a i saznajte koji su to najuticajniji mediji na tom jeziku i počnite rednovno da ih pratite.

6. Koristite blagodeti i prednosti interneta

U današnje vreme je vrlo lako pronaći partnera za učenje stranih jezika. Pretražite internet. A možda neko od vaših prijatelja na Fejsbuku već govori taj jezik. Zašto ne biste zamoliti tu osobu da se sa njom dopisujete ili pričate preko Skype-a ili Facebook-a? Ako, pak, vaši prijatelji nisu radi da vam izađu u susred, evo dobrih i korisnih servisa: italki, Livemocha, Verbling. Napravite profil i povežite se sa ljudima. Novi ljudi, novi pogledi. A pritom vežbate jezik. Ko zna - možda nađete svoju srodnu dušu preko interneta. :)

I ne zaboravite - greške su dozvoljene i poželjne! I trudite se da svakog dana, makar malo koristite taj jezik...

7. Napavite flashcards

Šta su fleškarice? Vrlo jednostavno - to su komadi papira koji sadrže određene informacije. To mogu biti godine (ako učite istoriju), formule (ako se bavite prirodnim naukama), a mogu biti i reči. Kako da ih napravite? Uzmite određeni broj listova A4 formata i isecite ih na nekoliko ravnomernih delova. Sa jedne strane napišite stranu reč a sa druge strane papira napišite prevod te reči.

8. Igrajte se asocijacija

Učenje stranih jezika može biti vrlo zabavno. Uzmite jedan papir i izaberite bilo koju reč a onda je zaokružite. Zamislite da je to sunce od koga polaze brojni kraci. Svaki krak treba da vodi do reči koje ste se setili putem asocijacije. Na primer, uzmite reč ljubav. Kakva ljubav može biti? Napišite dobre i loše asocijacije na ljubav. Ali, trudite se da reči svrstavate po nekim pravilima. Možete, recimo, sve asocijacije koje imaju pozitivan predznak stavljati iznad centralne reči a one sa negativnim predznakom ispod nje.

Učenje jezika može biti zanimljivije ako imate stalnog partnera sa kojim možete vežbati. Zato trk do malo pre pomenutih sajtova za učenje stranih jezika, nađite prijatelja a onda sa njim vežbajte asocijacije.

9. Naučite 1000 najčešćih reči i fraza

Ovaj predlog je sam po sebi jasan. To vas neće učiniti savršenim govornikom ili poznavaocem jezika ali će svakako olakšati svakodnevnu komunikaciju i razumevanje.

Nadam se da sam vam barem malo pomogao. Ako jesam, ostavite komentar. Pa i ako nisam...

Auf Wiedersehen! :)

Sviđa ti se tekst? Podeli ga sa onima koje voliš!

Ko je Predrag Popović?

Moderni don Kihot. Zalaže se da pamet, sposobnost, kreativnost i društveni aktivizam budu mainstream. Bloguje o ovim temama.
Optimista.
Piše. Stvara. U stvari, izmišlja. Priče, uglavnom, u kojima misli, snove i ideje pretvara u reči.

7 komentar(a):

  1. Replies
    1. Hvala na tome! Drago mi je što vam se sviđa i tekst i sam blog.

      Pošto u poslednje vreme učim strane jezike (ranije nemački a sada ruski), počeo sam da pratim brojne blogove koji se bave učenjem stranih jezika. Želeo sam da podelim sa čitaocima znanje i metode do kojih sam došao vremenom u nadi da će to nekome pomoći.

      Ovih dana pripremam još jedan sličan tekst tako da vas pozivam da posetite blog do kraja nedelje. Ako želite, možete ovaj tekst podeliti sa polaznicima svoje škole. Možda i njima pomognu ovi saveti.

      Pozdrav! :)

      Delete
  2. Nema na cemu druze i ja sam se isto bacio u ucenju stranih jezika trenutno slusam preko neta svedski jezik a mnogo mi pomaze skola
    http://www.akademijaoxford.com/

    ReplyDelete
  3. skola stranih jezika,June 19, 2014 at 3:49 PM

    Naravno bilo bih mi zadovoljstvo

    ReplyDelete
  4. Dobri saveti, odlican tekst! Jako mi se sviđaju predlozi, i sama sam tako krenula sa učenjem jezika pre mnogo godina, i sada znam već dosta toga! Lep pozdrav!

    ReplyDelete
  5. Motiv ste fino obradili - mnogi počnu da uče strani jezik, misleći da će se u toj zemlji gde je jezik zvaničan posle snaći sa njim, a onda odu i shvate da ta zemlja i nije toliko za njih - stoga je mudro gledati izabrati strani jezik koji je tražen i u zemlji porekla (Call centar, Accounting manageri i slično)... tako da ako iz nekog razloga ne uspe useljenje u zemlju, onda makar u državi porekla će se lakše naći posao sa tim stranim jezikom - ako je traženiji

    ReplyDelete